Xantext = schrijven!
Xantext = bedenken!
Xantext = organiseren!

Interview met Henkjan Smits

Twitteren voor Sharing Success

Wie Henkjan Smits interviewt, vindt dat terug op Twitter: ‘Morgen 6.30 wekker. Interview voor Sharing Success, Popstars-opnames en ’s avonds We Will Rock You (ben huiverig benieuwd naar #wwry) 2:47 PM Sep 2nd via Twitter for BlackBerry®

Ons interview stond al op Twitter?
‘Sterker nog, ik ben speciaal voor Sharing Success gaan twitteren. Toen ik vorig jaar een reis naar Rwanda zou maken, wees mijn buurvrouw mij op Twitter: ‘dan kun je iedereen vertellen over je reis.’ Nu Twitter ik nog steeds, maar ik heb het lang niet altijd over Sharing Success. Mensen vinden het leuk je te volgen, maar niet als je uitsluitend over je goede doel schrijft.’

Heb je bewust voor Sharing Success gekozen of rolde je er toevallig in?
‘Het was een bewuste keuze. Het begon met een uitnodiging van Bernd Schneider –de oprichter van Sharing Success- om als gast naar het Sharing Success Gala te komen. Een jaar later vroeg hij me om het Gala te presenteren.  Maar die bewuste avond besloot SBS onverwachts om een uitslagshow van Popstars live uit te zenden. Bernd stelde voor: ‘dan ga je tijdens het gala even weg voor de uitzending en kom je daarna weer terug. Ik regel een auto met chauffeur.’ Ik vroeg hem: ‘is daar dan een potje voor?’ ‘Sharing Success heeft geen potjes,’ antwoordde Bernd toen. ‘Ik betaal die auto met chauffeur uit eigen zak.’ Toen schaamde ik me dat ik had gevraagd ‘is er een potje’!
‘In de zomer van 2009 ging een aantal ondernemers op eigen kosten naar Rwanda om een sociaal medisch centrum te bekijken. ‘Ga je mee,’ vroeg Bernd. Ik ben nogal emotioneel en ik dacht ‘Rwanda, o oh.’ ‘Mag ik mijn vrouw meenemen?’ vroeg ik Bernd via de telefoon. Mijn vrouw Petra wist nog van niks, maar reageerde spontaan: ‘het lijkt me fijn om dat samen mee te maken. ’

In het tv-verslag vertelde je dat je je ongemakkelijk voelde om ‘goedheiligman te spelen’. Hoe was dat bij de volgende reis naar Indonesië, begin dit jaar?
‘Dat was totaal anders. Niet omdat ik me anders opstelde, maar omdat de cultuur in Indonesië totaal verschillend is. In Indonesië stonden we meer tussen de kinderen en medewerkers, in Rwanda op een podium en in een urenlange ceremonie.’

Kom je anders thuis na zo’n reis?
‘Ja, maar ik geloof niet dat ik veranderd ben. Het grote verschil is dat je het hebt ervaren in plaats van gezien. Als we net terug zijn en onze kinderen zeggen ‘ik heb niks om aan te trekken’,  dan word ik daar wel gek van. Tegelijkertijd weet ik ook wel dat wij
hier leven met onze eigen cultuur. Het is wel fijn om kinderen op te voeden met een bewustzijn van hoe goed we het hier hebben.’

Wil je, net als Marco Borsato met War Child, dat iedereen bij Henkjan Smits automatisch denkt aan Sharing Success?
‘Nou, volgens mij denken de meeste mensen bij Marco Borsato nog altijd vooral dat hij zanger is. Maar afgezien daarvan: graag! Denk aan Henkjan en aan Sharing Success. Misschien werk ik daar wel naartoe. En weet je waarom? Omdat van elke vijftig euro die je geeft er vijftig euro naar het gehandicapte kind gaat en niet € 49,50 vanwege de postzegel.’

———————————————

Wat is Sharing Success?
De stichting Sharing Success is opgericht door uitvinder en wijnhandelaar Bernd Schneider. Als juryvoorzitter is hij bekend in ‘Het beste idee van Nederland’.  In samenwerking met het Liliane Fonds, dat zich richt op gehandicapte kinderen in ontwikkelingslanden, richtte Schneider in 2000 de stichting Sharing Success op. Sharing Success is speciaal opgezet voor ondernemers die maatschappelijk verantwoord willen ondernemen.  De opbrengst gaat naar projecten die worden uitgevoerd door het Liliane fonds.

Wie is Henkjan Smits?
Henkjan Smits (1961) studeerde geneeskunde, was muzikant, deed het management voor artiesten en was de ontdekker van onder andere Volumia! en Kane. Hij is nu vooral bekend als strenge juryvoorzitter van Popstars en presentator van ‘Het beste idee van Nederland’. In 2009 bezocht hij met zijn vrouw Petra Rwanda als ambassadeurs van Sharing Success. Begin 2010 maakten hij en zijn vrouw een reis naar Indonesië om projecten te bekijken.

Meer weten?
www.sharing-success.nl
https://twitter.com/henkjansmits

 

Sandra Overweg / Dit artikel verscheen in Vrijwilligerskrant 2010-2

 

.