Xantext bedenkt!

leskisten

Canon van Akersloot

In september 2013 kwam Heer Hugo hoogstpersoonlijk de leskisten van de Canon van Akersloot bezorgen. Elke leskist heeft een ander thema, dat past bij de belangrijkste gebeurtenissen in de geschiedenis van Akersloot en omgeving.
De leskisten werden samengesteld in samenwerking met alle basisscholen, de bibliotheek en de historische vereniging.

Akersloot-presentatie-web 003-bew_bewerkt-web01 Akersloot-inhoud-leskist-alkmaar-web02 Akersloot-inhoud-leskist-onderwijs-web01

 

Poldersporen

In juni 2013 waren ze klaar: 49 leskisten voor alle zeven basisscholen in Anna Paulowna, Breezand en Wieringerwaard. Ook werd een educatief programma ontwikkeld voor de kleuters, in samenwerking met het plaatselijke museum.

AP-1-web AP-inhoud-kist-WOII-boekjes_web

Kijk eens om je heen

In 2008 ontwikkelde Xantext in samenwerking met Piet Zwaanenburg, coördinator van de plaatselijke basisscholen, een project rond het thema architectuur in Heerhugowaard.

HHW-kijkeensomjeheen-03-web HHW-kijkeensomjeheen-02-web HHW-kijkeensomjeheen-web

 

3 Meter onder zee

In samenwerking met Piet Zwaanenburg, coördinator van de basisscholen in Heerhugowaard, maakte Xantext een project over de waterbeheersing in Heerhugowaard. Bij de leskist werd een aansluitend educatief programma ontwikkeld voor het poldermuseum in Heerhugowaard. (2007)


Ontdek je buurt

Voor CODA ontwikkelde Xantext in 2008 een leskist, die gebruikt zou worden door de buitenschoolse opvang in Apeldoorn. Fotografie en het ontdekken van je eigen buurt staat centraal in dit project.

CODA-2008-ontdekjebuurt-web03CODA-2008-ontdekjebuurt-web02 CODA-2008-ontdekjebuurt-web01

 

 

Schatten van Wieringen

Schatten van Wieringen bestaat uit 28 leskisten: voor alle zeven basisscholen vier themakisten.
De leskisten werden ontwikkeld met ondersteuning van de acht basisscholen en in samenwerking met museum Jan Lont. (2009)

Wieringen-2009-1-web03 Wieringen-2009-2_web02 wieringen-2009-4-web04

 

 

 

Slagkracht

Tussen 1996 en 1999 werkte Sandra in het Nederlands Openluchtmuseum aan een landelijke pilot, een techniekproject voor het vmbo, in nauwe samenwerking met een werkgroep van vmbo-docenten. Na de pilotfase is het project nog enkele jaren voortgezet, gevolgd door twee spin-offs. Het project Sla-je-slag wordt nog altijd aangeboden door het museum (ontwikkeld door Gitta Paans, met zo nu en dan medewerking van Xantext) en de leskist Slagkracht voor molens, werd ontwikkeld door Xantext voor Edu-Art Gelderland.
Het was de eerste leskist en de zwaarste ooit (al doende leert men). Toch is Slagkracht, compleet met werkend molenwerk binnen in de kist, jarenlang met plezier gebruikt in verschillende molens.


.