Xantext bedenkt!

museumprogramma’s

Sinterklaasprogramma

(2017) Kaatje is een meisje uit het schilderij van Jan Steen. Ze heeft Sinterklaas nog nooit gezien en gaat naar hem op zoek. Kinderen zoeken met haar mee. (Nederlands Openluchtmuseum)

Het mysterie van de verdwenen bodemvondsten

(2014) De bodemvondsten uit de vitrinekast van de Historische vereniging zijn gestolen! Leerlingen van groep 5 en 6 lossen deze misdaad op door onder meer de verhoren van de verdachten te bestuderen, geheimschrift te ontcijferen en bodemvondsten te onderzoeken.

akersloot-web04_bewerkt-1 akersloot-web03_bewerkt-1 akersloot-web02_bewerkt-1 akersloot-web01_bewerkt-1

‘Een dagje Ot en Sien’ in museum Oud-Anna Paulowna

(2013) Ga uit van wat er al is in het museum: met dat uitgangspunt is een leuk kleuterprogramma gemaakt in museum Oud Anna Paulowna. Het hoort bij het project Poldersporen, de leskist voor groep 1 en 2 over het dagelijks leven van vroeger.

‘Een nieuwe start’ in het Nederlands Openluchtmuseum

In 2010 ontwikkelde Xantext het groepsprogramma ‘Een nieuwe start’, voor families en bedrijven, met als thema ‘migratie’. Welke groep lukt het om in het nieuwe land een huis te bouwen, te overleven in ‘the middle of nowhere’ en aunt Mary zo ver te krijgen dat ze haar huissleutel aan je overdraagt?

nieuwestart-web02 nieuwestart-web03 nieuwestart-web04 nieuwestart-web05

Een doos vol spullen in Historisch Museum Haarlemmermeer

(2011) Voor Historisch Museum Haarlemmermeer ontwikkelde Xantext een educatief programma voor groep 3-4. Waarom en wat verzamelt het museum?
Klik hier voor meer informatie.

haarlemmermeer-administratie (1)-web haarlemmermeer-eindresultaat-web haarlemmermeer-sesamopenu-web

Spaarstation Dingenliefde in het Nederlands Openluchtmuseum

(2006) Waarom verzamelt het Openluchtmuseum allerlei ‘oude troep’? In het educatieve programma, dat zich afspeelt in twee tentoonstellingsgebouwen, ontdekken leerlingen van groep 6 bo t/m klas 1 vo meer over het werk in het museum. De hands-on elementen in de tentoonstelling zijn er ook voor individuele bezoekers.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Twee educatieve programma’s in Museum Jan Lont

(2009) Voor Museum Jan Lont op Wieringen maakte Xantext twee programma’s: een kleuterprogramma en het Grote Boer- en Vissersspel voor groep 5 en 6.

janlont-groep5-1-web janlont-groep5-2-web janlont-groep5-3-web janlont-groep5-6-web janlont-kleuters01-web janlont-kleuters02-web

Moordspel in bibliotheek, museum en archief Gouda

(2007) Voor BAM!, een samenwerkingsverband tussen de Openbare bibliotheek in Gouda, Museum Gouda en archief Midden-Nederland ontwikkelde Xantext een educatief programma voor de eerste klas vmbo. Het programma wordt nog altijd aangeboden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Moordspel boek 2 Moordspel boek 3

Educatief programma Kröller-Müller museum

(2011) Bij het prentenboek ‘Zwaan zoekt een vriendje’ werkte Xantext mee aan het bijbehorende lespakket en programma ‘Filosoferen met kleuters’ in het Kröller-Müller museum.

KMM-web01 kmm-web02 kmm-web03

3 meter onder zee in Poldermuseum Heerhugowaard

(2007) ‘Zonder gemaal ben je een….garnaal’ is het motto van het project ‘3 meter onder zee’, ontwikkeld voor het basisonderwijs in Heerhugowaard. In het Poldermuseum werd met enkele eenvoudige ingrepen een leuk museumprogramma voor groep 6 in elkaar gezet.

Kool=cool in Museum Broeker Veiling

(2005) Verschillende opdrachten in Museum Broeker Veiling, met afsluitend een veiling in de veilingzaal, maakten een compleet programma voor groep 5 t/m 8 in museum Broeker Veiling.

.